Två dagar kvar

Hallå

Har haft väldigt mycket att göra de två senaste dagarna så det har inte blivit så mycket bloggande alls. men här kommer lite färsk uppdatering iaf.

Vi börjar med torsadagen som var en väldigt intressant dag. Vi besökte nämligen två olika gymnasieskolor i Langfang. Den första skolan vi åkte till var Langfang Polytechnic Institute. Det var då en teknikskola som riktade in sig på den teoretiska delen inom teknik. besöket började med att vi fick sitta i något sorts konferensrum tillsammans med skolans högsta personer. Vi blev som vanligt bjudna på te och till det stora fat med olika frukter. Två unga flickor i kinesiska traditionella kläder serverade oss och passade upp på alla. Samtalen med skolans människor sköttes genom en av Sandviks anställda som följde med som tolk. Dom berättade om skolan och vi tog gruppfoton. Sen fick vi vandra över skolgården för att komma till en annan byggnad. Alla elever på gården stannade upp och tittade på oss. Snabbt fylldes skolans huvudbyggnads fönster med massor av elever. Alla fönster var proppfulla med elever som ville få en skymt av oss. Vissa vinkade och vi vinkade glatt tillbaka. Alla tyckte det var jättekul. Vid basketplanen stog ett gäng grabbar och tog kort på oss med mobilkameran, så vi tog kort på dom tillbaka, haha. Härlig men udda upplevelse att få så mycket uppmärksamhet. Vi tog oss vidare för att medverka under en vanlig lektion. Klassrummen var ganska små och i varje klass var de ungefär 35 stcken, men ibland kunde de va ända upp till 50. lektionen vi iakttog handlade om ellära och kopplingsscheman var uppritade på tavlan. Klassen var diciplinerad utan att vara för strikta. Läraren var snäll mot dem och det var på något vis en bra blandning mellan avslappnat och strikt. Efter ett tag fick vi en rundtur i verkstaden där de tränade. Många maskiner kände man igen, men deras var tyvärr lite äldre än våra. Skolan hade också precis som vi en del som jobbade med legotillverkning, typ ett TC kan man säga då. Där träffa vi på en tjej som stod och jobbade vid en svarv. Hon pratade lite engelska och berättade för oss att hon gillade att jobba där.Vi avslutade besöket med en summering i samma konferensrum och sen sa vi adjö. När jag tog i hand med rektorn sa jag tack till honom på kinesiska. Han började le stort och satte upp tummen mot mig och sa något annat till mig på kinesiska. Tolken berättade då att rektorn tyckte att jag hade perfekt uttal och hade potenial, typ. Kul att höra det, för det skulle verkligen vara häftigt att lära sig kinesiska. Något jag vill göra i framtiden.

Sen var det dags för lunch och den åts på en mycket exklusiv resturang i Langfang. Vi fick, som man får på finare ställen här i Kina, ett eget rum där vi satt och åt från en snurrande glasskiva. Man beställer alltså in massa olika rätter som alla får ta av. Innan vi åt fick vi gå och beställa vad vi ville ha. Alla resturnagens olika rätter var uppdukade som man bara pekade på det som såg gott ut. Dessutom fick vi, till min fasa, välja ut vilken fisk vi skulle äta medans den var levande. resturangen hade stora akvarier där fisk, krabbor, musslor och andra skaldjur levde tills de blev uppplockade vägda ocgh sedan antagligen dödade. det var verkligen en konstig känsla att se fisken simma omkring levande och sedan en timme senare ha den på sin tallrik. Men sånt är vanligt här i Kina. Lunchen var fantastisk god. Jag och Johanna åt mängder av Sushi. jag har blivit en ännu större sushi älskare under tiden här i Kina. Så himlans gott!

Efter maten bar det av till den andra skolan. Den hette Langfang Advanced technical School. Detta var en gigantisk skola med totalt 6000 elever! 4000 gick teknikinriktningen. Vi blev välkomnade med pompa och står kan man säga. det var skrivet på skärmar att vi från WHG var välkomna dit. Under hela besöket förföljdes vi av filmare och fotografer som tog kort varannan sekund. man kände sig som värsta filmstjärnan eller nåt. Vi gjorde ungfär samma sak där och det var väldigt intressant.

Nu ska jag och Johanna på middag med Yngve, Monika och Lena. En avslutningsmiddag. Ska bli trevligt. Imorron kommer det ut bilder från skolbesök och annat smått o gott.

puss puss


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0