Herregud vilken dag..

Ja det här har nog varit den mest galna dagen här i Kina hitills. Eller ja galen och galen, enbart konstig kanske är ett bättre ord?

Dagen började med att vi sov ända till 09:30, det var väldigt länge och väldigt skönt. Har för första gången kännt mig riktigt utvilad sen jag kom hit tror jag. Vi slängde på oss någr mjukiskläder och traska ner till frukostresturangen. Åt en rejäl och stadig frukost, ,gott som vanligt. Efter det gick vi upp till hotellrummet, gjorde oss iordning och sen hoppa vi in i en taxi mot Beijing Zoo! Zoo:et låg typ på andra sidan stan så det tog lite tid att komma dit men det gjorde ju inget eftersom det alltid finns något kul utanför bilrutan när man åker omkring i Beijing. Väl framme köpte vi biljetter, som kostade 15 yuan, alltså typ 13kr vilket är sjukt billigt. Vid ingången möttes vi av massor av bambuträd och en karta över området, det såg gigantiskt ut, hur skulle vi hinna se allt det här? Vidare kom vi först fram till en jättestor damm där det simmade runt massor av olika sjöfåglar. Det var både de gamla hederliga gräsänderna och andra exotiska fåglar jag aldrig sett förr, häftigast var en jättestor pelikan. Längre in såg vi fler roliga och häftiga fåglar, stora små och färgglada. Flamingos i massor fanns det på ett ställe med. Fåglarna hade det fint i sina burar och många levde ute i det fria vid dammen. Fullt så bra hade dock inte tapirerna som fanns i ett hus bredvid fåglarna. Det fanns inga människor inne i huset, kan ha berott på stanken därinne. Tapirerna låg i ganska små inhängnader på betonggolv utan något som helst mjukt spån eller gräs. Ingen möjlighet att gå ut heller. Gjorde ont att se de stackars djuren ligga där men jag skulle senare få se värre...



Vidare såg vi massor av olika hjortdjur från olika delar av världen, en massa olika sorter va det. Även här var det inte så hög standard som man önskat i djurens bo. Alla stod i små inhängnade hagar, inte större än femton kvadratmeter kanske. Många såg väldigt uttråkade ut. Inte undra på när dom stod där på betong eller sand, utan gräs, hö eller likande. Inga fina landskap att klättra i eller något som kan ha liknat deras naturliga miljö ute i det fria. I detta hjortdjursområde av parken fanns även några hästar och två bison oxar. Många av djuren var väldigt skitiga och vissa såg nästan lite sjuka ut. Kändes tungt att se detta kan jag säga. Efter detta gick vi och kolla på girafferna som hade det lite bättre faktiskt. Dom hade stort utrymme vilket var bra. Fina djur. Vidare såg vi strutasar, kängrus, zebror och fler djur från Afrikas savanner. Zebrorna såg även dom ut att ha det bra och de var väldigt tama och stod gärna vid stängslet och hälsade på åskådarna. Vid ett område fanns massor av olika rävar och vargar. Som väntat hade de inte så roliga inhängnader, mest sand och nått litet träd bara. Vargarna var samma som vi har i Sverige. Bredvid vargarna fanns björnområdet, men det var endast två olika björnar. den ena var en svart ganska liten björn och den andra såg ut som en vanlig brunbjörn. De levde ensamma i separata inhängnader, vilket kändes tråkigt förr dem. men det var ganska vanligt genom hela parken att många av djuren var ensamma, vet inte varför dock. Tigrarnas område var ganska fint för de djuren som fick vistas ute. Fint för att vara i den här parken det vill säga. Vi såg "vanliga" tigrar, vita tigrar och lejon. Jättefina djur som jag önskar hade haft det lite bättre där. Innomhus fanns tre andra vita tigrar och dom hade det inte alls bra. Dom stackarna var som i små inhängnader, inte större än ett vanligt sovrum kanske. Allt i betong. Såg inte ens någon vattenskål. Alla var i separtat burar och två av dem såg väldigt stressade ut och gick fram och tillbaka hela tiden. det var väldigt skitigt därinne och nedanför en av burarna låg några gamla sprutor. Mådde jättedåligt av att se detta. Lika va det med elefanterna. Dessa stora och vackra djur hade spärrats in innomhus, på ungefär en lika stor yta som tigrarna hade. herregus elefenter är ju jättestora djur, dom kunde ju knappt gå runt där inne. dom såg verkligen jättedeppiga ut. I en av burarna fanns en hona med sin lilla elefantunge också. Flodhästar och noshörningar såg vi även. Haha den här listan blir lång på djur vi sett idag... Ja iaf. Flodhästarna förvarades innomhus de med. Två riktigt stora låg typ och sov i en liten damm, så kul hade dom. Noshörningarna fanns det också två av om jag minns rätt, men de var separerade, beror väl på att även de hade på tok för små burar. En av dem låg och sov i sin egen avföring. Fattar inte varför ingen tog bort det.. såg aldrig några djurskötare hos djuren under hela dagen. de verkade inte bry sig om djuren alls.

Besökte även pingvinhuset. Fanns inte så mycket pingviner, de kanske va sju stycken. Alla utom en satt mest och vilade. men en av dem simmade runt under vattnet och gjorde nästan lite konster, lite kul. Några vackra fiskar i olika färger såg vi också. Vi gick dock inte in på det stora akvariumet, det kostade 110 yuan. Kändes för mycket då vi faktiskt har sett massa fiskar, sköldpaddor, delfiner och hajar förr i livet. Men det såg stort ut från utsidan och var säkert fint därinne. Köpte en Magnum glass utanför istället och knäppte kort på en hajstaty, haha.



Nu till det mest skrämmande jag såg inne på parken. Överallt hade dom massor av olika apor utspridda över området. Vissa hade det relativt bra med klätterträd, kvistar, rep och gungar. Men allt för många levde rent ut sagt ett förjäkligt liv därinne. Minimla burar, betong golv och kakelväggar. Inga klättergrenar eller annat kul att ägna sina dagar åt. Inget vatten. Lite smutsig gammal frukt nere på det skitiga golvet. Jag blir upprörd bara av att skriva om det. Jag började nästan gråta när vi gick in till shimpanserna. Det första vi möts av är en trång liten inhängnad där en ensam liten shimpans sitter i ett hörn med ryggen till. Det är väldigt mörk därinne, inget soljus som strömmar in och ingenting att klättra på. Bara ett rum av betonggolv och väggar rakt upp och ner. Jag ville bara ta apan och springa därifrån. Den levde i ett fängelse. Resten av aporna hade det nästan lika illa. En av de mindre aporna, jag tror det var en typ av babian, hade en stor röd böld i baken och den såg ut att ha jätteont och bara låg ner. Har dom inte koll på sina djur eller? Jag blir så förbannad! Hur kan man låta det vara så här? Finns det inga regler för hur djur på en djurpark ska ha det? Det gjorde verkligen ont i hjärtat att se allt detta och bilden av den ensamma lilla shimpansen i den mörka fängelseliknade buren kommer nog aldrig försvinna från min hjärna.

Till slut kom vi iaf fram till dagens höjdpunkt, den störta anledningen till att vi åkte till zoo:et, pandorna! Pandahuset var ganska fint och burarna var helt okej. Jag tror pandorna hade det bäst av alla djuren på parken faktiskt. Två av dem var ute och två var inne. En av dem innohus var väldigt söt när den satt på rumpan och käkade bambukvistar och såg ut att ha det bra. dom där ute låg uppe på en träställning och sov i solen. Etter en stund började en av dem gå omkring och folk blev ju nästan galna bara av att den rörde sig. Väldigt fina djur som jag är glad att jag fått se på riktigt. På väg ut från pandaområdet hittar Johanna inte sin plånbok. Den har blivit stulen! Shit panik! Vi går förgäves runt på området och letar men hittar ingenting. Sen går vi och pratar med några vakter/poliser som hjälper oss att leta. men det är klart vi inte hittar något...En grupp kineser frågar om vi blivit bestulna och berättar att dom nästan blivit det dom med. Dom hann dock se det innan något hände och började beskriva ficktjuven. det hade varit en ung man, kanske i tjugoårsåldern, i en svart- och vitrutig jacka. Förmodligen samma tjuv som Johanna råkat ut för. Så vi får sätta oss i en golfbil som förmodligen målats om till att likna en polisbil och vi kör iväg till djurparkens lilla polisstation. Där får Johanna fylla i några papper och prata med en engelsktalande polis på telefonen. Efter det finns det tydligen inget mer de kan göra så vi får sätta oss i en taxi hem. Tur att vi redan sett alla djuren. Vid utgången står vi och spejar efter någon som kan stämma in på beskrivningen vi fått av tjuven. Plötsligt ser vi en ung kille i rutig jacka och Johanna springer efter honom. han fattar ingenting och blir bara irriterad och stöter bort Johanna. Så vi vet inte om det kan ha varit han eller inte...



På vägen hem i taxin ringer vi Yngve som hjälper Johanna att kontakta hennes föräldrar i Sverige så att hon kan spärra sitt bankkort som fanns i plånboken. I den fanns också 700 yuan och id-kortet. Allt löser sig dock och sen känns allt bättre. För att fira att vi klarat allt så bra gick vi till resturangen Flame och åt en brakmiddag. En fin köttbit med rostade potatisar och zuccinichips till. Efterrätt slog vi till med också, en lavabakelse eller vad det hette, en typ rund liten chokladkladdkakegrej med choklad- och jornötsfyllning. supergott och en bra avslutning på en galet konstig dag.



Här kommer nu lite fler bilder från Beijing Zoo. Många är fina men visar inte riktigt hur verkligheten för dessa stackars djur verkligen var. Jag har valt att inte visa så många av de hemska bilderna, inget kul att se på. Tog hur mycket bilder som helst idag så detta är bara en bråkdel av alla.

puss puss


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0